maandag 10 januari 2011

Websitetips - Tip 4: Lengte van websiteteksten

De volgende tip die ik geef voor een goede website gaat over de lengte van de teksten.

Maak een websitetekst niet te lang!

Nu zijn hier verschillende meningen over.
  1. Op internet worden teksten vaak niet gelezen maar gescand. Dit betekent dat mensen over de tekst heen vliegen en interessante dingen oppikken. Een lange tekst schrikt af en wordt overgeslagen.
  2. Maar anderen zeggen juist: als je een probleem hebt en je bent op zoek naar oplossingen, wil je juist alles lezen wat er over het onderwerp wordt geschreven dus de tekst mag best lang zijn.
Ik neig toch naar de kortere teksten. Het is overzichtelijker en vriendelijker om te zien. Wat nog wel een oplossing is om een korte tekst te plaatsen en onder een pagina 'Meer informatie' extra teksten toe te voegen. Dan kan je wel alle informatie kwijt. Mensen die meer willen weten, klikken toch wel verder en deze vinden de informatie dan alsnog. Voor de 'scannerbezoekers' houd je de tekst dan wat korter.

Als je toch een wat langere tekst wil plaatsen, is de indeling van belang. Maak er geen grote lap tekst van. Gebruik de volgende elementen om het wat luchtiger te houden:
  • Tussenkopjes met informatieve titels
  • Witregels
  • Opsommingen
  • Korte zinnen
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Volgende week maandag komt de volgende tip! Om niets te missen volg dit blog of volg me op twitter: @Olgavanb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten